pátek 26. června 2015

Bohemistika: 27. červen - Den památky obětí komunistického režimu


 Nesvobodu by mé srdce nevydrželo! - Milada Horáková

Příjemné dopoledne vám všem. Zdravím vás u nového příspěvku, kterým bych chtěla upozornit na 27. červen. Čím je ten den výjimečný? Od roku 2004 si totiž připomínáme Den památky obětí komunistického režimu. V tento den byla také popravena Milada Horáková, takže proč zrovna na tento den padl tento významný den je určitě jasné.

Po druhé světové válce u nás došlo k radostné úlevě, že utrpení je pryč. Ještě v letech 1945-1948 přišlo určité uvolnění, během kterého se ale snažili dostat k moci komunisté. To se jim v únoru 1948 povedlo a na několik dlouhých desetiletí se k moci definitivně dostali lidé z KSČ.
Na začátku 60. let přišla znovu vlna jakéhosi uvolnění, to bylo ale záhy pohřbeno. Nastaly znovu cenzury, nově i autocenzury, znovu byli lidé pronásledováni, vězněni, nicméně popravy už se téměř nevyskytovaly -> jak jste již poznali, budu mluvit o literatuře. Tedy tohle byl velice stručný úvod a já se nyní budu zabývat některými autory, kteří byli postihnuti právě komunistickým režimem v 50. a 60. letech.

V mnohých případech byli pronásledováni a odstraňování autoři, kteří se snažili být v něčem noví, inovativní a taky katoličtí autoři. S těmi měli problém snad všechny vládnoucí strany - ať už to bylo ve 40. letech nebo později.

A co těch pár vybraných autorů? Katolických autorů?

Jan Zahradníček (1905-1960)
V roce 1951 byl zatčen a v procesu s vykonstruovanou "protistátní skupinou" odsouzen ke 13 letům odnětí svobody. Z vězení se dostal jen na 14 dní r. 1956, definitivně pak pět měsíců před smrtí. Plná rehabilitace přišla až po šesti letech.

Pokud byste o J. Zahradníčkovi chtěli vědět víc, koukněte na tento dokument Pohnuté osudy. Je opravdu zajímavý.


Jaroslav Durych (1886-1962)
Jeho dílo vznikalo v protikladu k ideovému zaměření tvorby jeho současníků: k přitakavému, vlídnému humanismu K. Čapka i k socialistiky převratnému úsilí spisovatelů orientovaných levicově.V souhlase s těmi druhými odsuzoval Durych všemoc peněz a stranil chudým, ale chudoba pro něj nebylo něco, co je třeba překonat, nýbrž předpoklad vyšších hodnot a jistot.


Jakub Deml (1878-1961)
Byl obviněn z kolaborace s nacisty. Bylo proti němu vedeno řízení, které skončilo zastavením. V r. 1948 byl případ obnoven, rozsudek byl osvobuzující. V padesátých letech mu bylo znemožněno vydávat.


A ještě poslední odkaz vztahující se k M. H. M. Horáková

Mějte se krásně.

Žádné komentáře:

Okomentovat