čtvrtek 31. prosince 2015

Literatura: Boj proti stresu, část první

Boj proti stresu s podtitulem Přírodní holistické terapie pro běžná onemocnění vyšla v sérii Přírodní léčby. O český překlad se postarala Agentura Alie a byla vydána v Bratislavě v roce 2011 :D Kdo je originálním autorem? Po tom jsem neúspěšně pátrala, ale editorkou je Isabel Toyos.

Tuto knihu mi darovala sestra před rokem či dvěma na Vánoce nebo k narozeninám. Já jsem ji se zájmem prolistovala, ale až teď jsem se fakticky dostala k pečlivému prostudování :D 

Kniha skýtá 63 stránek a obsahuje 4 kapitoly – Úvod, Doplňkové léčby, Přírodní bylinné léky a Léčivé potraviny. A rozhodně to stojí za zmínku! 

Poznámka: nevypsala jsem všechno, takže pokud vás tento náhled zaujme, tak určitě doporučuji k přečtení. Zde jen něco ‚málo‘, co mne zaujalo.

Knihu jsem rozčlenila do dvou fází, takže zde vás čeká Úvod a Doplňkové léčby. Tak se na to pojďme podívat.


1. ÚVOD

Co je to stres

Stres je způsob, jakým naše tělo reaguje na napětí, úzkost a namáhavé činnosti, kterým musíme čelit v každodenním životě. Když se tlak vyvíjený na naše tělo stane neúnosným, můžeme trpět nevolností nebo jinými symptomy. 

Existuje dobrý a špatný stres
A) Dobrý stres: postupem času se tělo naučí, jakým způsobem optimalizovat reakci na zvýšenou aktivitu, fyzický či psychologický tlak
B) Špatný stres: když je nápor na mysl a tělo nadměrný, intenzivní a dlouhodobý a je větší, než jaký může tělo zpracovat

Symptomy a onemocnění způsobené stresem:
vlasy (padání vlasů),
nervový systém (neschopnost soustředění, ztráta paměti, nedostatečné duševní chápání),
kůže (podráždění, vyrážky, psoriázy),
ústa (opary),
dýchací systém (alergie a astma),
kardiovaskulární systém (zvýšený srdeční tep, vysoký krevní tlak a riziko srdečního infarktu),
zažívací systém (gastritida, žaludeční vředy, zácpa, průjem, podrážděná střeva a zánět tlustého střeva),
svaly (napětí, ztuhnutí a nervové tiky),
imunitní systém (zvýšená frekvence infekcí, nachlazení a oparů; náchylnost vůči závažným nemocem, jako je rakovina a roztroušená skleróza),
reprodukční systém (zpožděná menstruace, neschopnost dosáhnout orgasmu, impotence, předčasná ejakulace, potlačená sexuální touha)

Jste vystresovaní? Udělejte si test!



Jak bojovat se stresem:
Je důležité stanovit si jasné cíle a naučit se, jak si vybrat vhodné činnosti odpovídající zdravému životnímu stylu. Měli byste změnit své nezdravé návyky, podrobit se řádné lékařské léčbě a využít alternativní léčení a přírodní bylinné léky.

Druhy stresu a jejich řešení: 
a) Stres způsobený okolnostmi
-setká se s ním čas od času každý (schůzky, termíny v práci, zkoušky...). Může být přínosný, tj. dává vzniknout entuziasmu, vzrušení a tlaku, který nám pomáhá růst a být aktivnější. Většinou ho můžeme ovládat.
b) Nadměrný stres
-setkáváme se s ním, pokd se nacházíme v neustálém a nadměrném napětí
c) Chronický stres
-potřebujete profesionální pomoc! Tlaky, kterým čelíte, jsou neustálé a neslučitelné se zdravým životem.

Špatné denní návyky: kouření, konzumace alkoholu, kávy nebo jiných povzbuzujících látek; sedavý způsob života; život v neustálém napětí; nedostatek času stráveného zájmovými činnostmi a zábavou; nevyvážená strava

Emocionální symptomy: podrážděnost, nespavost, apatie, výkyvy nálady, neschopnost soustředit se, impulsivní chování, záchvaty pláče, noční můry, hyperaktivita, obavy, úzkost, kompulsivní chování, závislosti

Přírodní holistické léky – mohou pomoci v úlevě a prevenci stresu. Fungují ale pouze tehdy, když jsou doprovázeny zdravým životním stylem:
-cvičení jógy a meditace
-masáže a stres uvolňující masáže svépomocí, shiatsu, reflexologie a qi gong cvičení
-antistresová tonika a byliny
-aromaterapie
-konzumace potravin, které prospívají vašemu nervovému systému

(Co to je holismus? Klik

!Pro rodiče! Děti a stres:
Přestože jsou ještě malé, žijí děti v dospělém světě. Také podléhají stresu, když jsou pod tlakem nebo když jsou ve stresu jejich rodiče. Pokud se tato situace stane dlouhodobou nebo se pravidelně opakuje, mladí si přivyknout na zvýšenou hladinu adrenalinu. Když pak mají šanci se zklidnit, cítí se tyt děti nejistě nebo jsou znuděné. Později v dospělém  životě se někteří z nás sami vystavují nepřiměřeně vysokému tlaku nás, protože neumíme zůstat ve stavu klidu (je to něco, co si neseme z našeho dětství)



2. DOPLŇKOVÉ LÉČBY

Uklidňující jóga

Jóga je tisíce let stará technika, která pomáhá vytvořit harmonii mezi myslí, tělem a duchem. Existují určité pozice, které jsou zvláště vhodné pro pomoc při uvolnění mysli a těla.









Zklidňující masáže

Od pradávných dob je hlazení instinktivním a základním způsobem, jak ulevit bolesti. Postupem času se techniky, kterými snižujeme napětí a stres, zdokonalily.

-> Základní techniky:
pro relaxační masáže svalů ať už masérem, či svépomocí.
-Relaxační, klouzavé hmaty neboli effleurage
-Hnětení
-Pohyby a tlaky palci neboli petrissage
-Technika perkuse neboli tapotement
 


Uvolňující masáže svépomocí: účinným způsobem relaxace, pokud potřebujete rychlou úlevu od ztuhlých svalů


Rychlá relaxace: pro okamžité navození pocitu úlevy můžete vyzkoušet namasírovat sami sebe kdekoliv a kdykoliv 



Speciální masáže svépomocí: skvělé, když jste nervózní a potřebujete se rychle zklidnit




Dýchání pro duši

Qi gong, což znamená „umění ovládání dechu“, je prastará disciplína ovládání dýchání pomocí sladění různých typů dýchání s různými fyzickými pohyby těla. Technika dodává tělu rovnováhu a výdrž a snižuje stres.




Shiatsu pro odstranění stresu

Shiatsu je tradiční japonská technika stará tisíce let. Využívá tlaku prstů, aby uvedla životní energii chi do harmonie a upevnila tak vaše zdraví a pocit dobré pohody. Lekce shiatsu jsou ideální pro prevenci nashromáždění stresu v našich každodenních životech.




Zklidňující terapie masáží chodidel

Reflexologie je přírodní léčivé umění, které tělu dává celkový pocit zdraví a uvolňuje bolest vyvíjením tlaku na spodní část chodidla, na prsty, hrany pat, dlaně a vrchní část rukou. Následující masáže uvolní vaše tělo, mysl i ducha. 
 


Mějte se krásně.


A v příštím článku - pokračování! Boj proti stresu 2




 

1 komentář:

  1. Tak tuto knihu jsem ještě nikdy neviděla, ale asi si ji budu muset pořídit. Já jsem si nedávno na stres dokonce musela i pořídit nějaké cbd kapsle , což jsem viděla někde na internetu, že prý pomáhá a zatím tedy nic moc. Na druhou stranu se to prý propíše až za několik měsíců, tak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat