čtvrtek 20. září 2012

Slavné romány 20. století – super informační kniha plná spoilerů



Joachim Scholl – Slavné romány 20. století
50 nejvýznamnějších moderních románů (2001)
něm. 50 Klassiker Romane


Vybrat 50 nejvýznamnějších románů minulého století je určitě nesmírně těžký úkol. Když se ohlédneme do historie, najdeme desítky, možná stovky románů nejrůznějších stylů, které by se do tohoto ‚žebříčku‘ daly zařadit. Když jsem se o této knize dozvěděla, jedna z prvních, možná ta první věc, jež mě napadla, byla, jak mohl autor vybrat z tolika titulů ‚padesátku těch nej‘. 

V jakémsi úvodu nazvaném ‚Čím by měl být román?‘ se autor pochopitelně věnuje tomuto tématu, ale zároveň dodává, jak těžké bylo vybrat právě následující díla. Nevybíral je sám, pomáhali mu kamarádi, kterým samozřejmě na konci knihy děkuje. Mimo jiné nevybírali africké, asijské, latinskoamerické (s výjimkou Márqueze), indické, australské spisovatele. Všem obdivovatelům těchto literatur se hluboce omlouvá :) Také výběr zúžily v rámci detektivek, thrillerů, sci-fi a žánru tzv. fantasy, knih pro děti a mládež. S výjimkami děl Pipi dlouhá punčocha a Solaris. Snažili se vybrat padesát klasických románů. Na kolik procent se jim to povedlo, ať každý posoudí sám. Upřímně řečeno, některé z nich mě překvapily. Jak jsem na to přišla? Z toho, co o nich autor psal. Ale jednalo se spíše o knihy, které jsem neznala. Mimochodem, jen taková poznámka, neznala jsem jich devatenáct. 
Hned od začátku jsem se obávala toho, zda-li bude kniha ‚prospoilerovaná‘. Říkala jsem si, jestli má vůbec cenu ji číst, když jsem si některá díla chtěla přečíst. Pak jsem si řekla, risknu to, stejně zhruba vím, jak skončí skoro většina dějů knih, jež jsem znala. Sice ne úplně do detailů, ale něco mi v hlavě ještě ze střední nebo z nějakého přečtení přece jen uvízlo :) Navíc některá díla jsem četla, takže… :) I přesto všechno jsem se do čtení pustila. Připouštím, že jsem toho párkrát zalitovala, ale co se dá dělat :) Já jsem se tak rozhodla a už s tím nic nenadělám :D
Ještě bych chtěla dodat, že jsem byla velmi potěšena zařazením českých spisovatelů. Není se  čemu divit, že autor zařadil Haškova Švejka a Kunderovu Nesnesitelnou lehkost bytí. Nesmím zapomenout na mého oblíbence Franze Kafku a jeho Proces, ale tady to bude sporné, poněvadž někteří ho zařazují do literatury světové (německá). Já ho však vždy řadila, řadím a budu řadit (pokud se nestane nic, co by mě přesvědčilo, že doopravdy nepatří do naší literatury) do literatury české. To mi připomíná – jestli tento článek bude někdo někdy číst, tak určitě přidejte komentář, kam ho řadíte vy :)
Román Jih proti Severu krásné spisovateli Margaret Mitchell v publikaci také najdeme

Vrátím se k spoilerům. Ne, že by byly nějaké zásadní, ale čtenář se dozví, jak kniha skončí, resp. jejich hlavní postavy.
Struktura publikace
Je naprosto perfektní. Nemám nic, co bych vytkla.
-Obsah
-Romány od A do Z
-Autoři od A do Z
-50 poutavých esejů protkaných velkým množstvím obrázků, fotek z filmových adaptací, fotek samotných autorů, stručné zhodnocení, zobrazení, co o dané knize či spisovateli prohlásili jiní, ať už jejich kolegové nebo literární kritici, krátký přehled o autorovi (život a dílo)
-Malý slovníček literární teorie
-Mezinárodní ceny (nečekaně byla většina z německy mluvících zemí)
-Nositelé Nobelovy ceny za literaturu
-Rejstřík autorů
-Rejstřík děl
-Rejstřík literární postav

No, musíte uznat, že je to více než dobře propracované :)

Na závěr si dovolím stručné hodnocení. Kniha mi dala spoustu zajímavých informací o padesátce románů 20. století a jejích autorech. Rozšířila jsem si tak své obzory. A když nad tím tak přemýšlím, tak jsem vlastně ráda, že jsem po této knize sáhla a přečetla ji.

Tuto knihu rozhodně nedoporučuji lidem, kteří se uvedená díla chystají číst. Těm, kdo je četli, a to klidně jen některé z nich, tuto knihu vřele doporučuji.

Podle mě jedna z nejkrásnějších obálek vůbec. Stepní vlk se do padesátky taktéž vešel.

 

 



Žádné komentáře:

Okomentovat