čtvrtek 23. srpna 2012

Prokletý ostrov (Shutter Island)


Martin Scorsese je americký režisér, který natočil úspěšné snímky jako Letec (The Aviator), Oscarem za režii ověnčenou Skrytou identitu (The Departed), či nejnovější film Hugo a jeho velký objev (Hugo), natočil v roce 2010 film Prokletý ostrov (Shutter Island). Já jsem ho viděla o rok později a moc se mi líbil! Bezvadně napínavá atmosféra nesoucí se od začátku do konce. Když už mluvím o tom konci; ten konec! Ale o filmu psát nechci, chci psát o knize.



Věděli jste, že existuje kniha, podle které byl film natočen? Já jsem to nevěděla, až do předvčerejšího dne, kdy mi to řekla kamarádka. Jsem ráda, že se zmínila. Film by super, tak kniha musí být taky, no ne? Navíc se to moc často nestává, aby byl film stejně tak dobrý (ve vzácných případech lepší) než literární dílo. Už mám pár stránek za sebou, ještě dneska budu pokračovat. Pokud se to bude dobře číst, tipuju, že bych to do konce týdne mohla stihnout přečíst. Pak určitě sepíšu komentář.



Prokletý ostrov (Shutter Island) byl vydán roku 2003. Autorem je spisovatel  amerického původu Dennis Lehane. Tahle kniha byla velmi dobře přijata a ujala se i na českém trhu. Svědčí o tom mimo jiné ohlasy a vysoké hodnocení na jedné webové knižní databázi.
A co jeho další literární činnost? Vybírám např. Sbohem, baby (Gone, baby, gone) z roku 1998 a Tajemnou řeku (Mystic River) z roku 2001. Oba dva thrillery byly zfilmovány. Sbohem, baby roku 2007 Benem Affleckem a Tajemná řeka v roce 2003 Clintem Eastwoodem. A filmy byly taktéž přijaty na výbornou.



Jak je vidět, Lehane je velmi úspěšný a dobrý spisovatel a filmy, jenž vznikly podle jeho předlohy, jsou neméně úspěšné.

Š.



Žádné komentáře:

Okomentovat