pondělí 8. února 2016

Lingvistika: Jiří Černý - Úvod do studia jazyka - recenze + výpisky

Článek psán 25. ledna 2016

V lednu jsem byla 'nucena' přečíst několik lingvistických knih. No dobře, jak vidíte, to 'nucena' je v uvozovkách. Ale rozhodně jsem ráda, že jsem se k tomu dostala. Holt často nás k věcem donutí okolnosti a především časový pres a fakt, že něco Opravdu musíte zvládnout.

V rámci kurzu Základy obecné lingvistiky jsem potřebovala studovat z knih. Holt přednášky předmětu, moje předchozí vědomosti a vypisování z Příruční mluvnice češtiny a Češtiny pro učitele nestačily. Čili logicky, mé kroky vedly k seznamu odborné literatury, které vyučující předepisoval.

Ze seznamu jsem si vypůjčila následující knihy: Základy obecné jazykovědy (B. Palek), Základy jazykovědy (A. Erhart) a Úvod do studia jazyka (J. Černý). Původně jsem měla vypůjčenou knihu Dějiny lingvistiky od Černého, ale kvůli času jsem ji nezačala číst, ale možná se k ním vrátím.

Nicméně, moje následující tři, resp. čtyři články budu věnovat zmíněným knihám a chtěla bych udělat shrnující vlog :D Takže co vás čeká? Recenze, recenze, recenze a výpisky, výpisky, výpisky :D Což je něco pro ty z vás, koho zajímá jazykověda a taky pro ty z vás, kteří potřebujete (doplňující) výpisky k nějaké zkoušce či zápočtu.

***

JIŘÍ ČERNÝ - ÚVOD DO STUDIA JAZYKA (2008)

recenze

Knihu ještě přečtenou nemám, nicméně už teď můžu říct, že ze tří recenzovaných knih na tomto blogu je tato takovým základním všeobecným bodem ke studiu jazykovědy. Takže je-li mezi vámi někdo, kdo by se chtěl věnovat této vědě, tak doporučuji začít touto knihou.

výpisky

Budou.

***
 
Zatím se mějte hezky

Žádné komentáře:

Okomentovat