středa 12. září 2012

Ach, má sladká Kalifornie…



Alex Pinck – Merian 68 – Kalifornie (2004)

Tak tato knížečka je supr průvodcem pro všechny lidi vyrážející vstříc zemi plné extrémů, západní zemi Spojených států – Kalifornii. 




















Spojené státy americké. Desítky států, stovky měst, tisíce tipů, kam vyrazit. Pro všechny cestovatele nabízí tato kniha o Kalifornii spoustu informací a rad, které jsou pochopitelně dobře zpracovány.
 
Kalifornie je jedno z míst, jež bych si přála někdy v budoucnu navštívit. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi rozsáhlou zemi se spoustou rozmanitých míst, musela bych se tam vypravit buď na delší dobu, anebo na víckrát (víc návštěv). Tak uvidíme. Snad se mi alespoň ta jedna, byť krátká, návštěva splní.


Tak trochu jsem tam zavítala (i když jen pasivně) před pár dny. Půjčila jsem si knihu Kalifornie a s chutí se pustila do čtení. Jedná se o průvodce, takže jsem nečekala nějaké velké cestopisné povídání. Informace jsou stručně jasně dané, ale to neznamená, že to autor publikace odflákl. Naopak. Kdo Kalifornii zná nebo už o ní četl něco dřív, tomu informace v knize budou znít stroze nebo shrnutě, ale to nevadí, protože mu budou na cestu stačit. Tomu, kdo o Kalifornii neví vůbec nic, bych doporučila nejdřív přečíst nějaký cestopis. 


Autor píše o ubytování, stravovacích zařízení. Dává tipy na výlety, jež bychom neměli vynechat. Radí, 
kde bychom měli při cestování autem zastavit a prohlédnout si ať už národní park nebo ostrov.


Struktura knihy
-úvod o Kalifornii
-hotely a jiné ubytování
-jídlo a pití
-pamětihodnosti (Sacramento, San Francisko, Oakland, Santa Barbara, Los Angeles, San Diego
a jejich okolí – parky, hory, jezera atd. Plus něco navíc – zábava pro děti, sport a pláže)
-důležité informace (např. stručné dějiny, slovníček základních výrazů)


Kniha je doplněna fotografiemi. Najdeme zde i mapky.

š.



Žádné komentáře:

Okomentovat